Rory Block, Hard Luck Child

Rory Block, Hard Luck ChildRory Block (1949, New York – Manhattan) is actief in de blueswereld sinds haar 16e, toen er een CD van haar verscheen met als titel ‘How to play blues guitar’. Ze is met recht een vreemde eend in de blues-bijt. Veel stereotiepen van bluesmuzikanten zijn achtereenvolgens niet op haar van toepassing: ze is blank, vrouw en blond. Met ‘Hard luck child, a tribute to Skip James’ is ze inmiddels aan haar (ongeveer) 30e CD toe, de vijfde in haar ‘Mentor series’, waarin ze eerbetonen wijdt aan haar grote voorbeelden. Na Son House, Mississippi Fred McDowell, Reverend Gary Davis en Mississippi John Hurt is nu Skip James (1902-1969) aan de beurt. Al deze grootheden, inmiddels lang geleden overleden, heeft Rory op jeugdige leeftijd ontmoet en er was sprake van een prettige muzikale interactie. Skip (zijn eigenlijke naam was Nehemia) ontmoette ze toen ze 15 was, in 1964, toen hij al ernstig ziek was (hij leed aan kanker). Ze vond deze volgens velen sombere, mysterieuze man ‘deep, soulful and beautiful’. Als dat geen opmaat is voor een geslaagd eerbetoon? En dat is het geworden! Bekende James songs als ‘Hard time killing floor blues’, ‘Devil got my woman’, ‘Hard luck child’ en het zowaar heel vrolijke ‘I’m so glad’ worden door Rory op schitterende manier vertolkt. De prachtige pianopartijen van James werden door Rory omgezet voor gitaar. Slechts één song is niet van Skip, maar – uiteraard – van Rory zelf: ‘Nehemia James’, een niet geheel onverwachte titel. Prachtig gedaan, het blijft bijzonder om een vrouw deze prachtige bluesclassics te horen vertolken. Gewoon Rory alleen, met haar gitaren. (Continental)

Fred Schmale Auteur