Steve Hill, Solo Recordings Vol 2

Steve Hill, Solo Recordings Vol 2De Canadese zanger/gitarist Steve Hill brengt in 1997 zijn eerste cd uit. Hij laat zich niet in een hokje stoppen en speelt hard rock, stoner rock, country en folk, maar de blues is nooit ver uit de buurt. In 2012 brengt hij, als one man band, zijn zevende cd uit, Solo Recordings Volume 1 en dit album is de terugkeer naar zijn blues roots. Op zich is dit een geslaagde zet. Voor dit album ontvangt hij in 2013 de Award voor beste in eigen beheer uitgebrachte cd van de International Blues Foundation. Hierna volgt een EP met de titel Solo Recordings Volume 1½, en dit jaar breng hij de Solo Recording Volume 2 uit.

Steve bespeelt op dit album diverse Gibson gitaren, hij drumt, zingt en speelt harmonica. Hij opent heftig met “Stil Got It Bad”, waarmee de toon direct gezet is. Het merendeel van de nummers klinken lekker ongepolijst, zoals de Stones-achtige rocker “Slim Chance” of “Never Is Such A Long Time”, een nummer met een dreigende slide gitaar. “Go On” is ook zo’n nummer met een lekkere rock riff. Maar hij laat ook een ingetogen kant van zichzelf horen met fraaie ballads als “Tough Luck”, “Better”, Simple Things” en “Long Road”.

Acht van de elf nummers zijn van eigen hand, waarvan drie geschreven met Joshua Parlett. Van de drie covers zijn er twee uit de Chicago blues afkomstig: Little Walter’s “Hate To See You Go” en Muddy Waters’ “I Want You To Love Me”. De derde cover is het al genoemde “Simple Things”. Dat nummer is van de hand van Ray Bonneville, die ook wel de Canadese JJ Cale genoemd wordt. One man bands worden, doordat men veelal hetzelfde instrumentarium gebruikt, soms een beetje op een hoop geveegd, maar evenals mensen als Ben Prestage en Claude Hay heeft Steve Hill een eigen, herkenbaar geluid en kan zich met genoemde mannen meten. Steve Hill levert weer een prima werkje in eigen beheer af. (No Label Records)

Ton Kok Auteur