Lloyd Spiegel, Tangled Brew

Lloyd Spiegel, Tangled BrewLloyd Spiegel wordt in zijn land Australië als één van de beste bluesgitaristen beschouwd. Hij sleepte er al heel wat nominaties en prijzen in de wacht, zo verneem ik in zijn bio. Ook buiten de grenzen van down under wordt hij graag gehoord en gezien. Soms in Europa (Duitsland, Italië), vaker in de VS waar hij tot zes keer toe coast to coast tourde en zelfs eens de line-up vormde met grootheden als Etta James, Buddy Guy en Ray Charles.

Zijn achtste album Tangled Brew, dat al in 2010 werd opgenomen, bevat geen pure bluesmuziek. In veel van de zelf geschreven nummers zijn er folk-, country- en vooral soulinvloeden te bespeuren. Een rootsplaat eigenlijk, maar dit terzijde. Hij speelt de songs op akoestische en ‘hard hitting’ elektrische gitaar, waarbij hij op de meeste nummers wordt begeleid door Maleisiër Arunachala op percussie en incidenteel door Ruth Rosnan op mandoline, Aaron Barnden op viool en Sarah Morse op cello. De twaalf uitstekende songs klinken warm, krachtig, rauw en variëren van ritmisch funky tot vloeiend melodieus. Spiegel is inderdaad een fabuleus goeie gitarist en gezegend met een prachtige diep donkere soulstem, waarmee hij tot de verbeelding sprekende en bij vlagen huiveringwekkende songteksten over desperate liefdeservaringen voor het voetlicht brengt. Aanwinst. (Independent)