Shovels & Rope, Swimmin’ Time

Shovels & Rope, Swimmin' TimeAchter de merkwaardige groepsnaam ‘Shovels & Rope’ gaat een rootsduo uit Charleston, South Carolina. Cary Ann Hearst (vocals, gitaar, drums, keyboard, percussie) is muzikaal actief sinds einde jaren 90 van de vorige eeuw, heeft inmiddels (sinds 2006) een tweetal CD’s en een EP onder haar eigen naam uit. Michael Trent (vocals, harmonica, gitaar, drums, keyboard, percussie), sinds 2009 de echtgenoot van Hearst, is ook sinds het eind van de vorige eeuw actief in de muziek, in diverse (rock-)bands in de omgeving van Charleston. Zijn eerste soloCD verscheen in 2007 en er was een opvolger in 2010. Als Shovels & Rope verschenen de CD’s ‘Shovels & Rope’ (2008) en ‘O’ Be joyful’ (2012). Nummer drie verscheen recent. Wat brengt deze CD? In de eerste plaats prachtig gevarieerde Americana met ruimte voor wat punkrock en blues, van heel subtiel tot lekker stevig rockend, daarnaast prachtige samenzang, zoals je van een echt paar mag verwachten. Dertien eigen liedjes, ongeveer 53 minuten totaal, opgenomen in de huisstudio in Charleston met Trent als producer. En het duo doet alles zelf, geen inbreng van buitenaf derhalve. Er zijn enkele heel opvallende nummers, zoals het hele korte ‘Fish assassin’, alleen zang en percussie en het als een jaren-60/70 hit klinkende ‘Coping mechanism’.

Aanstekelijk, licht experimenteel, tikkie alternatief, heel eigen en anders dan anders, met vooral die heerlijke samenzang, die zowaar soms doet denken aan de overbekende fameuze samenzang van Emmylou en Gram in de jaren 70 (luister naar ‘After the storm’, tevens – naar mijn bescheiden mening – het mooiste nummer van de CD). Reken maar dat we nog heel veel van dit duo gaan horen. (Independent)

Fred Schmale Auteur