Queen Esther, The Other Side

Queen Esther, The Other SideQueen Esther is een naam die gemakkelijk in het geheugen van de muziekliefhebber blijft hangen. Haar CD ‘Talkin’ Fishbowl Blues’ uit 2004 (met die bijzondere versie van “Stand By Your Man”) had ik dus binnen twee minuten uit de kast gevist. Het heeft inderdaad tien volle jaren geduurd, voor dit solo-album met ‘Black Americana’, zoals zij haar werk graag noemt, als opvolger verscheen. Maar ze heeft in de tussentijd niet bepaald stil gezeten!

We kunnen Queen Esther een wonderkind noemen, ze groeide op in Charleston, South Carolina als enig meisje tussen zes broers in een religieus milieu, waar veel naar de radio geluisterd werd. Haar vier octaven omvattende stem en haar hoge IQ werden snel ontdekt, op vijf-jarige leeftijd begon ze al met een studie Engels en creatief schrijven. Ze ging in Atlanta naar een school met speciale aandacht voor de podiumkunsten, kreeg verschillende studiebeurzen aangeboden en vertrok naar de universiteit in Austin. Heel belangrijk voor haar muzikale ontwikkeling was het contact met bluesgitarist Hubert Sumlin.

Queen Esther verhuisde naar New York City en is sindsdien non-stop bezig als zangeres, gitariste, actrice en schrijfster van teksten, liedjes, toneelstukken en het libretto voor The Billie Holiday Project. Ze tourde en maakte platen met o.a. James ‘Blood’ Ulmer en voor een volledige opsomming verwijs ik u graag naar de Wikipedia. Haar foto’s zijn trouwens zo mooi, dat ze ook ‘fotomodel’ aan het lijstje toe zou kunnen voegen.

De ingrediënten voor deze CD zijn voornamelijk blues en country, met wat invloeden uit jazz, gospel, rock en soul. Queen Esther wordt begeleid door een volledige band, inclusief pedal steel en viool. Twee nummers zijn als bonus tracks herhaald in andere versies. Ze swingt binnen met de Southern rock van “Sunnyland” en covert Paul Pena’s “Jet Airliner”, dat we kennen van The Steve Miller Band. In countryballade “Oh Sun” gebruikt zij de mythe van Icarus, om haar zorgen uit te spreken over een in problemen geraakte geliefde. Ook “Sadness Everlasting” wordt met opmerkzaamheid en gevoel gebracht (“You give your heart and get sadness everlasting”), terwijl “The Other Side” meer de countrygospel kant kiest; “My Big Iron Skillet” is een komische cover van Wanda Jackson’s single. Het album sluit briljant af – met “Love Is A Wrecking Ball”, begeleid op akoestische gitaar plus lapsteel en nog mooier: emotionele pianoballade “I Feel Like Going Home”, de allerbeste song van Charlie Rich! (Independent)

Johanna Bodde Auteur