Diyet, When You Were King

Diyet, When You Were KingDiyet is de voornaam, Van Lieshout de family name vanwege haar huwelijk met ene Robert van Lieshout. We vermoeden Nederlandse roots bij de echtgenoot (in de Thankyou’s bedankt Diyet ‘my Netherlands family’), Diyet zelf heeft gemengd bloed, waaronder Indiaans bloed,ze is dus gedeeltelijk een Aboriginal. Ze werd geboren in een tent, groeide op in ‘a two room cabin’, werd klassiek geschoold in opera en besloot een alternatieve folkie te worden. De Canadese Diyet werd geboren in Yukon, in Burwash Landing, heeft enige tijd als redelijk succesvol songwriter gewerkt in Vancouver, maar ging terug naar haar geboorteplaats om een eigen muzikale carrière op te bouwen. Met ‘When you were king’ uit 2013 is zij aan haar tweede CD na haar debuut ‘The breaking point’, dat haar diverse nominaties opleverde in 2010 en 2011. De nieuweling werd opgenomen in Whitehorse, Yukon onder leiding van producer Bob Hamilton (tevens gitaren, mandoline, pedal steel, bas, mandoline, banjo en achtergrondvocalen) met echtgenoot Robert op gitaren, drums, percussie en achtergrondvocalen, Diyet zelf draagt piano (1 nummer) en Rhodes (ook 1 nummer) bij. Additionele bijdragen horen we op piano, vocals, percussie.negen van de tien nummers zijn geschreven door Diyet en Robert (in ‘Angry people’ schreef ook Hamilton mee), nummer tien door Diyet alleen. De muziek is een soort alternatieve poprock met country- en folkinvloeden. Je kunt horen dat Diyet een klassiek geschoolde stem heeft, helaas kan de stem mij niet echt bekoren. Ik wordt niet warm of koud van de CD, ondanks de goede intenties. ‘Like a drum’ is niet onaardig, hoewel: ‘Ooh, my heart beats like a drum for you’ – oef.

Sorry Diyet, jouw stem is niet echt geschikt voor dit repertoire. Daar kan de mooie begeleiding weinig aan veranderen. (Yukon Sound Recording)

Fred Schmale Auteur