Lindsay Lou & The Flatbellys, Here Between

Lindsay Lou & The Flatbellys, Here BetweenDirect als Lindsay Lou ademhaalt en het eerste liedje inzet, spint zij een lieflijk web van betovering rond haar luisteraars. Ze zingt als een nachtegaal, de melodielijn van “The Fix” is nogal ongebruikelijk, dus ze moet heel goed weten wat ze doet en dan is er ook nog het ingewikkelde muzikale arrangement, gevolgd door een onberispelijk meerstemmig uitgevoerd refreintje. Behoorlijk indrukwekkend!

De geschiedenis van bluegrass band The Flatbellys begon rond 2008 in Lansing, Michigan. Bij een jam-sessie tijdens een festival merkte één van de muzikanten op: “It’s good to see a bunch of you flat-bellies out here pickin’ with us grey-beards!” en zo kregen de jongens hun naam. Na wat personeelswisselingen leek het einde dichtbij, maar… toen wandelde Lindsay Lou de taverne binnen om mee te doen aan een ‘open mic’. Terwijl ze vijf maanden in Ecuador verbleef in het kader van haar studie, schreef zij een stapel songs, die de basis vormden voor het album ‘Lindsay Lou – A Different Tune’ (2010). Daarna volgde ‘Release Your Shrouds’ (2012) en tegenwoordig tourt Lindsay Lou, die gitaar en clawhammer banjo speelt, onvermoeibaar door de Verenigde Staten met de enig overgebleven oprichter van de band Joshua Rilko, Mark Lavengood en PJ George, die alledrie diverse instrumenten tot in de puntjes beheersen. Dit is ook niet zomaar bluegrass, er zit stadse intensiteit doorheen en soul uit de zuidelijkere staten, overgoten met persoonlijke passie en ontwapenende eerlijkheid.

“Into Words” is een langzamere track, waar Lindsay Lou klinkt als een jazz diva, maar dan wel gecombineerd met oude muziek uit de bergen. Na het wat droevige, maar prachtig opgebouwde “Here Between” eindigt de disc met een cover: “The River Jordan”, geschreven door May Erlewine, van het duo Seth and May. Eerst verdiept Lindsay Lou’s soepele stem met het prachtige timbre zich, om vervolgens jubelend te eindigen.
Er is blijkbaar maar een tijdsbestek van vijftien minuten voor nodig, om volledig betoverd te worden, maar mocht u dit EP’tje -net als ik- toch iets te kort vinden: het volgende album met ‘Lou-Grass’ is gelukkig al in de maak! (Independent)

Johanna Bodde Auteur