The Kenn Morr Band, After Image

The Kenn Morr Band, After ImageKenn Morr moest zijn Plan B in werking stellen, nadat de computer crashte (wat is dat toch altijd akelig…) met daarop essentieel materiaal voor zijn nieuwe CD. Hij had al eerder nagedacht over het opnemen van een album vol favoriete songs met zijn band. Dat zou een goede gelegenheid zijn, om de magie van het samen spelen vast te leggen. Dus op de foto naast de twee discs zien we vier heren tijdens een pauze in de studio! Ze zitten in een cirkeltje: Kenn Morr zélf, multi-instrumentalist Tom Hagymasi, bassist Pat Ryan, terwijl Bob Gaspar nonchalant op zijn djembe leunt. Achtentwintig (!) songs, een royale selectie prijsbeestjes van de acht voorgaande albums, werden hier live en akoestisch en vooral vakkundig opgenomen.

Mocht u Kenn nog niet kennen: hij is afkomstig van Long Island, waar hij eerst een carrière in de sport (college baseball) nastreefde. Hij vond uiteindelijk zijn thuis in Connecticut en in de folkrock muziek! Invloeden van de grote namen die hem inspireerden, zijn hier en daar nog steeds terug te horen: Gordon Lightfoot in de eerste plaats, Bob Dylan, Van Morrison, Paul Simon, verder de New Riders of the Purple Sage en The Marshall Tucker Band.

Zover ik ’t kan bekijken, wordt er op de discs een willekeurige volgorde aangehouden. Ik krijg wel het gevoel, dat vooral de opgewektere midtempo liedjes uitgekozen zijn. Kenn klinkt warm en relaxed (hij doet mij af en toe denken aan Terry Lee Hale, Chip Taylor en vooral Elliott Murphy), Tom en Pat zijn steeds dichtbij voor bloedmooie Crosby, Stills & Nash-achtige koortjes of een tweede stem. Alle instrumenten worden zeer vakbekwaam en prachtig bespeeld – ik ben vooral dol op de accordeon, de harmonica en Bob’s aanstekelijke getrommel. De teksten zijn min of meer op muziek gezette gedichten. “All you see these days are gray skies / All you’re hearing are the blue lies” (uit “Move On”). Tja, dan mis ik (rupsje nooitgenoeg) toch nog enkele eigen favorieten: “Girl With The Auburn Hair”, “Gone” en “Lighthouse”. Kenn hoopt dat wij nét zoveel plezier bij het luisteren zullen hebben als hij en zijn band bij het spelen – dat lukt heel aardig! (PWR Records)

Johanna Bodde Auteur