Matthew Ryan, Boxers

Matthew Ryan, BoxersIk was hem bijna al vergeten. Ik heb het over de nu vanuit Nashville opererende, maar in Chester, Pennsylvania geboren en getogen, singer-songwriter Matthew Ryan. Hij is al bijna veertig jaar. Ik herinner mij het bijzondere verhaal van een aantal jaren geleden nog, als de dag van gisteren. Ryan, geboren als Ryan Webb, veranderde zijn naam toen hij begin twintig was om zijn oudere broer een hart onder de riem te steken. Dienst leven raakte uit balans en Ryan besloot de naam van broertje Matthew voorop te stellen. Onverbiddelijke broederliefde dus.

Daar aan de oevers van de Delaware rivier, even ten zuiden van Philadelphia, ontsproot toch een allerbeste en zeer talentvolle liedjesdichter. Met Matthew Ryan Vs. The Silver State (2008) nog vers op mijn netvlies constateer ik van kiet af dat Ryan met zijn nieuwe CD Boxers weer een voltreffer heeft gemaakt. Ryan’s stem doet mij denken Patterson Hood, maar dan met een natuurlijke ruwe rand. De mooie lome, soms stevig rockende klank, van de liedjes op deze plaat, hebben deze keer ook iets weg van Rich Hopkins & The Luminarios.

Ryan trapt je deur in met de titeltrack van dit prachtige album. Met het melodieuze country pop liedje Suffer No More zet Ryan zijn album voort. Je moet er van houden, ik krijg er geen genoeg van. Deze plaat bonkt en galmt door mijn huiskamer als ik songs als God’s Not Here Tonight en The First Heartbreak open draai. Pas als ik bij track zes, We Are Libertines, arriveer kom ik heel even tot rust. Daarna gaat Matthew Ryan gewoon door met nog eens zeven uitstekende composities. Aan het eind bemerk ik dat ik niet één nummer eruit kan lichten zonder een ander te kort te doen.
Boxer is een prachtige karakteristieke plaat die het alledaagse hectische leven een stuk aangenamer maakt. (Blue Rose Records)

Jan Janssen Auteur