Jacob Latham, Midnight Train

Jacob Latham, Midnight TrainDe uit Bloomington, Indiana afkomstige singer-songwriter Jacob Latham komt wat mij betreft uit heldere hemel vallen. Toch ploegt deze pas negentienjarige gast al enige tijd zijn eigen muzikale vorens. Dit doet en kan hij omdat hij, buiten zijn singer-songwriter kunsten, over een prima zangstem beschikt en omdat hij ook nog eens multi-instrumenteel is aangelegd. Zo bespeelt hij alle mogelijk soorten gitaren, mondharmonica’s en toetsen instrumenten. Niemand minder dan Paul Mahern (The Reverend Peyton’s Big Damn Band, John Mellencamp) zag het in hem zitten en produceerde Latham’s debuut EP Midnight Train.

Heb de EP Midnight Train meerdere malen door mijn CD speler gejast. Dit kwam omdat ik van begin af aan meteen de indruk had, dat ik naar iets speciaals aan het luisteren was. De combinatie van muziek en zang hebben een klassiek easy listening uitstraling. Op de een of andere manier zetten het mij aan om opzoek te gaan naar zeggingskracht van de liedjes. Deze ontging mij namelijk bij de eerste paar luisterbeurten. Met die diepgang leerde ik inderdaad een zeer talentvolle jongeman kennen, die zijn belevenissen en kijk op dingen met ons wil delen. Waar ben ik geweest, wat ben ik aan het doen en waar ga of wil ik naartoe, worden openhartig uit de doeken gedaan. Je hoort dan ook pakkende radiovriendelijke songs als Pay Attention To The Rain en Where Do We Go From Here. Het inspireert en typeert een beetje de nieuwe Facebook singer-songwriter lichting, die eraan zit te komen. Latham is buiten dat ook een fanatiek praktiserend natuurliedhebber en bergbeklimmer. Hij vertaald deze energie in songs als Don’t Let Them In en Midnight Train.

Bijzonder maar niet iets speciaals kan erg fraai klinken, is wat ik gevoeld en beleeft heb bij het beluister van Latham’s debuut EP Midnight Train. Gezien zijn nog jonge leeftijd kan het haast niet anders dan dat we in de toekomst meer moois van hem kunnen verwachten. (Independent)

Jan Janssen Auteur