Gann Brewer, Peddlers & Ghosts

Gann Brewer, Peddlers & GhostsIn de never ending reeks American singer-songwriters presenteren we Gann Brewer. Geboren in Mississippi, na het bereiken van de jaren des onderscheids twintig jaar over de hele wereld gezworven en nu min of meer werkend vanuit Memphis, Tennessee. Zijn eerste CD, ‘Gann Brewer’ verscheen in 2008 en nu, vijf jaar later is nummer twee gereed. En ik moet zeggen: Gann bevalt me zeer. Niet omdat hij baanbrekend werk verricht, wel omdat hij lekkere songs schrijft, wel omdat hij een lekkere stem heeft, wel omdat hij eenvoud aanhangt. Eenvoud met name in de begeleiding, waar naast zijn eigen akoestische gitaar en (sporadisch) mondharmonica vooral de mandoline van Lisa Kelly (uit Californië) opvalt en waar soms David Michael Lee te horen is op keyboards en – ook zeer soms – Richard Ford op pedal steel en opnameman Jeremiah Tucker op shakers. Als grote voorbeelden noemt Gann naast Ramblin’ Jack Elliott en Woody Guthrie ook John Prine, Gene Clark, Mississippi John Hurt en Hank Williams. En vooral de eerstgenoemde twee zijn hoorbaar van grote invloed geweest.

Weer een subtiele folkie hoor ik jullie al zuchten. Jawel, weer een subtiele folkie. Maar zijn liedjes zijn prima, zijn verhalen interessant, zijn muzikale invulling intens subtiel. Hij doet mij het meest denken aan die jonge goser uit Austin, Jim Keaveny, die in hetzelfde heldere water vist. Gave muziek, en ook nog eens bijna een uur lang. Van de veertien liedjes schreef Gann er overigens twaalf. Voor de liefhebbers van goede folksingers. (Independent)

Fred Schmale Auteur