Tip Jar, Back Porch

Tip Jar, Back PorchWe kennen Bart de Win als een uitmuntende singer-songwiter, één van de beste van ons land in het roots/Americana genre. Dat zijn partner Arianne Knegt mooi kan zingen weten we van de drie prachtige solo-CD’s van Bart die tot dusver verschenen. Onder de naam Tip Jar (letterlijk: fooienpot) hebben ze de krachten gebundeld met als resultaat een verrukkelijke duet-CD met sterke wortels in de country-muziek (‘I won’t lie’, de walsjes ‘Crossroads’ en ‘You will be fine’, het op ‘You ain’t going nowhere’ lijkende ‘Your first lie’ en vooral ‘Back Porch’) met uitstapjes naar pop (‘This is how we dance’), folk (‘Don’t forget ’ en ‘Love of my life’), bluegrass (‘One biscuit’), blues (‘Lonely song’) en jazz (het aanstekelijke ‘Sing a song’ en het vrolijke ‘As long as I’ve got you’) . Dat de CD zo goed is is onder meer de verdienste van de geweldige Nederlandse musici op de CD: naast Bart op keys zijn dat multi-instrumentalist Harry Hendriks (gitaar, banjolele, banjo, ukulele, bas), Rinus Raaijmakers of Tonnie Ector op bas en vooral Joost van Es op fiddle. De inbreng uit de USA staat op naam van Walt Wilkins (gitaar/zang in één song), zijn makker uit zijn band de ‘Mystiqueros’ Bill Small (vocals in twee songs) en Jimmy Davis (gitaar en zang in twee nummers). Van de 12 songs op de CD schreef Bart er 10, één is er van Bart met zijn zoon Martijn en ‘Crossroads’, een heerlijk countrywalsje, werd geschreven door Arianne. De titel ‘Back Porch’ geeft de wens van een lekker simpel leven als geen ander liedje weer. Lekker uitgezakt in de zon genieten van een biertje of een wijntje, een muziekje aan en geen zorgen aan het hoofd: ‘I wish we had a back porch and a little sunshine, no real trouble on our minds. We’d drink a lot of beer or sip a bit of wine and play every record we could find. Sitting on the back porch sounds like a dream…’. Herkent u het gevoel? Dat straalt de CD uit en ik sluit me daar graag bij aan!

Een tip, dit debuut van Tip Jar! Prachtige liedjes, een heerlijk ontspannen sfeer, puike samenzang, uitstekende begeleiding! Niet aarzelen, kopen en genieten! Komt in mijn top 10 van 2014!! (Independent)

Fred Schmale Auteur