Bap Kennedy, Let’s Start Again

Bap Kennedy, Let's Start AgainSteve Earle, Van Morrison en Mark Knopfler dragen het rijke muzikale leven van de uit Ierland afkomstige singer-songwriter Bap Kennedy op handen. De tweeënvijftig jarige liedjessmid maakte ooit deel uit van een losgeslagen punkbandje, maar is nu een gerespecteerd artiest in zijn thuisland.

Let’s Start Again is, naar mijn weten, Kennedy’s negende solo plaat. Zo aan het begin te horen snap ik wel waarom bijvoorbeeld een Mark Knopfler erg gecharmeerd is van Kennedy’s muziek en melodieën. Dat openbaard zich meteen al in de opener Let’s Start Again en het daaropvolgende Revelation Blues. Heel eerlijk gezegd niet mijn kopje thee. Dat laat niet weg dat Kennedy zijn vak verstaat. De doorgewinterde country folk songs doen niet onder voor wat zo af en toe vanuit Amerika wordt ingevlogen. Niets vernieuwend, maar uitermate gladjes weet Kennedy mij uiteindelijk te overtuigen als ik aangekomen ben bij King of Mexico. De zonnige Latin American feel maakt daarna plaats voor een aantal aanstekende popsongs als Song of Her Desire, Radio Waves en Fool’s Paradise. De met deze fluweel zacht ingekleurde liedjes maakt Kennedy zich bijzonder maar hij schiet niet door naar grote hoogte.

Let’s Start Again beoordeel ik dan ook als niet groots. Ik krijg de vinger er niet achter waarom bovengenoemde namen Kennedy zo hoog hebben zitten. Let’s Start Again, klinkt wat mij betreft, te oppervlakkig. Ik heb na meerdere luisterbeurten de highlights niet weten te vinden. Zeker is wel dat Kennedy niet alleen een zorgvuldig verzorgde, maar ook een gedoseerde luisterliedjesplaat heeft gemaakt. (Proper)

Jan Janssen Auteur