Tom Mank And Sera Jane Smolen, Swimming In The Dark

Tom Mank And Sera Jane Smolen, Swimming In The DarkEen Amerikaans folkduo uit Ithaca, New York State brengt deze sympathieke en redelijk eigenzinnige folkCd uit, hun zesde inmiddels. Er is sprake van een behoorlijke inbreng uit onze lage landen (waar ze al diverse malen hebben getoerd). Uit België (waar een deel van de opnamen plaatsvond in Sint-Gillis-Waas) komt violiste Amy Merrill (4 nummers), uit Hulst Geit Klein Kromhof (harmonica, 4 nummers), uit Haarlem Kathy Ziegler (piano, twee nummers) en uit Amsterdam Marijn Wijnands (Ma Rain), die het nummer Sophie’s Blues samen met Smank schreef en op dat nummer ook meezingt. De 11 liedjes van Mank (behalve Marijn zijn er in nog twee nummers andere dames cowritend, ook zij mogen in ‘hun’ nummer meezingen) zijn de smaakmakers, naast de heerlijk droevige cello van de klassiek geschoolde Sera. Verder horen we uiteraard harmonica, piano, viool, maar ook mandoline, accordeon, gitaar en percussie. Folk op zijn best, met blueselementen, maar ook verwijzingen naar de klassieke muziek. Leuke poëtische teksten over het dagelijkse leven van vroeger en nu (met uiteraard eigen belevenissen). In het pittige ‘Sergeant Oliver’ komt Kerst 1915 in de loopgraven aan de orde met gebruik van een prachtige beeldspraak: ‘Hell’s on vacation, the guns are finally still. In the trenches out there is nothing but time to kill. The moon is stepping out on the clouds, there’s peace in my heart. Think I’ll pass it around, it’s Christmas 1915 after all, one day of peace after all. My darling Maggie, when you’re downtown, please buy me some morphine and send it postal ground’. Zeer sterk!

In December 2010 recenseerde ik de voorganger ‘Paper kisses’ en daar was ik behoorlijk lovend over. Voor deze nieuweling geldt dit in beslist sterkere mate: dit is een verrassend mooie prachtschijf! Verdient een kans! (Independent)

Fred Schmale Auteur