Melissa Greener, Transistor Corazon

Melissa Greener, Transistor CorazonMelissa Greener, ze noemt zichzelf een emo-folk-crooner, woont en werkt momenteel in Nashville. Haar roots liggen in Detroit, waar ze de muziek met de spreekwoordelijke paplepel kreeg ingegoten – moeder, sopraan, zong in de lokale Playboy club, vader was een politiek geínteresseerde hippie –, ze woonde vervolgens enige tijd in Austin, waar haar muzikale vorming plaats vond. Door vervolgens veel te reizen en overal ter wereld avonturen op te zoeken werd haar kennisniveau vergroot, hetgeen van belang is voor het songwriten. Met ‘Transistor corazon’ is zij aan haar derde CD toe sinds haar debuut in 2006. De titel verklaart ze met een aparte foto aan de binnenzijde van haar CD-verpakking. Daar verschijnt Melissa helemaal naakt, de beide handen voor de beide borsten, met een printplaatje van een elektronisch apparaat tussen de borsten gefotoshopped: ‘But that’s just who I am, who my mama made of me, Transistor corazon, half lover, half machine’. Belangrijk in de begeleiding is producer Brad Jones (o.m. Hayes Carll, Josh Rouse, Richard Julian) die bas, moog, orgel, vibrafoon, gitaar en loops voor zijn rekening neemt. Daarnaast horen we cello, fluit, viool, mandoline, banjo en drums. Het titelnummer (samen geschreven met onze grote vriend David Rodriguez) is een juweel, met een Spaans/Mexicaanse feel waarin trompet en fluegelhoorn excelleren en een nylon string gitaar voor de juiste sfeer zorgt. Heerlijk!. Van de overige eigen nummers van Melissa noem ik het banjo-gedreven ‘Always’ en de mooie ballad ‘Inisheer’ als toppertjes. Niet geheel toevallig zijn ook deze liedjes ‘cowritten’. Leuk is de cover van ‘If I fell’ van The Beatles, in Melissa’s versie krijgt het nummer een heerlijk sexy lading mee, het stringarrangementje in dit nummer is om je vingers bij af te likken. Ook de cover van Jesse Winchester’s ‘That’s what makes you strong’ is prachtig.

‘Tansistor corazon’ is een goede CD met een aantal absoluut verrukkelijke nummers erop. Toch heb ik een kanttekening bij een aantal eigen liedjes van Melissa. Te vlak, te eenvormig, helaas. De liedjes in samenwerking met anderen zijn duidelijk de beste. Over het geheel genomen een aangename CD.

Fred Schmale Auteur