We Juke Up in Here!, Mississippi Juke Joint Culture at the Crossroads

We Juke Up in Here!, Mississippi Juke Joint Culture at the CrossroadsPrecies vier jaar geleden verscheen de CD/DVD M for Mississippi. Het was een docu-film over de onderbuik van één van Amerika’s oudste kunstvormen, de bluesmuziek. Roger Stolle, eigenaar van Cat Head Delta Blues & Folk Art inc. en Jeff Konkel directeur van het Broke & Hungry Records blues label legden fascinerende beelden vast van authentieke blues muzikanten in hun eigen leefomgeving.

Door rond te reizen op stoffige soms zeiknatte landelijke blue highways, waar de Blues het levenslicht zag, en daar waar de voorerven en katoenvelden nog een authentieke uitstraling hebben, is het duo er opnieuw in geslaagd een prachtige documentaire te maken over de teloorgang, lees misschien ook wel de wederopstanding, van de traditionele Juke Joint’s die de Mississippi Delta rijk is.

De DVD/CD “We Juke Up In Here” is een eerbetoon daaraan. De Juke Joint’s waren in eind 19e eeuw, begin 20e eeuw drukbezochte vermaakscentra, opgezet door Afro-Amerikanen in het zuidoosten van Amerika. Omdat de meeste van hen de toegang tot de blanke uitgaansgelegenheden ontzegd werden, vonden de plantagearbeiders een eigen plek om zich te ontspannen. Er werd gedanst, gegeten, gedronken en gegokt. Dit alles wordt haar fijn, in levensechte beelden, aan het voetlicht gebracht op deze DVD. Stolle en Konkel hopen dat documentaires als deze, kan bijdrage om deze traditionele blues locaties op de kaart te zetten en misschien wel voor een opleving kan zorgen voor deze van oorsprong welvarende traditie.

De documentaires wordt grotendeels verteld vanuit het gezichtspunt van Red Paden, eigenaar van The Red’s Lounge in Clarksdale, Mississippi. Konkel en Stolle, bezoeken daarnaast, samen met een cameraploeg, bestaande uit Damien Blaylock en Lou Bopp, ook Juke Joint’s in andere Mississippi Delta plaatsen. Zo word een bezoek gebracht in The Poor Monkey Lounge in Merigold en The Do Drop Inn in Shelby. “We aren’t saying these are the only juke joints left, but such an assumption wouldn’t be far off. This far into the 21st Century, it’s frankly pretty ridiculous that we have any of these archaic, quasi-legal blues venues left at all. But thankfully, we still do.” zegt Stolle hierover.

Tussen de gesprekken door natuurlijk ruimschoots aandacht voor een bak puike traditionele bluesmuziek. De bijgeleverde CD wordt uiteraard geopend met de titeltrack door Big A & The All Stars. Tussen de tracks ook een aantal interessante dialogen van Juke Joint eigenaar Red Paden “I don’t have to Pretend” “Im moving at my own pace” en “It’s a games for life” het zijn losse korte geluidsfragmenten maar het zou net zo goed één zin kunnen zijn. Bijna alle nummer komen live van Clarksdale Bleusmen als Lil’ Poochie & Hezekiah Early, Jimmy “Duck” Holmes, Elmo Williams, Louis “Gearshifter”Youngblood en Terry “Harmonica” Been. Namen die je niet zult tegenkomen in de platenzaak op de hoek maar wel verkrijgbaar is via de Cat Head Delta Blues & Folk Art inc. Record store in Clarksdale.

Tradities zijn soms een poging om te voorkomen dat er iets nieuws gebeurt. Het biedt vaak een oplossing voor problemen die wij vergeten zijn. “We Juke Up In Here” heeft alles van dat. Een absoluut een aanrader van de eerste orde.

Jan Janssen Auteur