Samantha Martin & The Haggard

Uit Amerika kwam dit jaar Brittany Howard met The Alabama Shakes. Uit Engeland kwam Yolanda Quartey en Phantom Limb ineens opzetten. Vanuit Toronto, Canada zien we de ster reizen van Samantha Martin & the Haggard. Martin is daar met enige regelmaat live te zien in een van Toronto’s meest gerespecteerde Americana clubs The Dakota Tavern.

Met de release van hun titelloze debuutalbum hoopt Samantha Martin & the Haggard min of meer op dezelfde manier het EU publiek aan zich te binnen. De plaat werd vorig jaar opgenomen. De band had een stevige vinger in de pap voor wat betreft de productie ervan. Toch koos men ervoor om de hulp in te roepen van producer en multi-instrumentalist en John Dinsmore. Dinsmore kennen we van eerdere uitstekende productie van o.a. Kathleen Edwards, NQ Arbuckle en Sarah Harmer.

Als je de plaat voor het eerst opzet krijg je van mij alvast het advies dat je eerst alle dertien tracks zou moeten beluisteren. Als je dat doet valt gaande weg het kwartje vanzelf en snap je ook meteen waarom Samantha Martin & the Haggard ster reizende is. Al snoepend van diverse muziekgenres als country, folk, blues en reggae en nagenoeg alle daaraan gerelateerde stijlen werkt ze zich vlijtig, maar zonder enige moeite, door deze plaat. Namen van diva’s als Mavis Staples, Bessie Smith, Bobbie Gentry dwaalden door mijn hoofd. Samantha Martin & the Haggard schreven negen nummers zelf en voegde daaraan nog eens vier uitstekende covers aan toe. Burd Bacharach’s Rain from the Skies en het door James (“Jimmie”) Houston Davis gecomponeerde You Are My Sunshine komen erg sterk uit de verf. Toch zijn het vooral de eigen nummers die aanspreken. De opener Dark Angel bijvoorbeeld. De gospel backing vocals word hier verzorgd door de dames Amoy & Ciceal Levy en Marlene O’Neill ook een paar namen om te onthouden trouwens. Maar kruip ook eens in liedje als het soulvolle Where I Went Wrong en het uitermate strak uitgevoerde Heavy Load. Ouderwetse muziek kan niet moderner klinken volgens mij.

Samantha Martin & the Haggard debuutalbum klinkt niet alleen origineel maar laat ook horen hoe muziek zich in de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Niets is zo ouderwets als modern overkomen. Samantha Martin heeft daarvoor een trefzekere methodiek ontwikkeld. Als ze dit onder de knie weet te houden dan gaan we zeker nog van haar horen.

Jan Janssen Auteur