Born 53 Play Songs Of Bob Dylan, Thieving In The Alley

Born 53 is een Zweedse band, Stockholm om precies te zijn. Sinds hun oprichting in 2003 verschenen er tot dusver 4 CD’s van dit vijftal, de eerste drie met eigen materiaal van de songwriters van de groep, Hans Birkholz (ook goed voor een enorm aantal instrumenten, bekend – gitaren w.o. lapsteel en resonators, banjo, accordeon, dulcimer en hammond orgel – en onbekend (althans bij mij) – subliminal subsonics (wat mag dat wezen?) en Ánders Lindh (zang, gitaren en ook die subliminal toestand, piano, vibraslap (tja, wat nu weer) en percussie). De vierde CD is zeer recent en bevat de eigen interpretaties van een twaalftal songs van Bob Dylan, waaronder een aantal obscure. Overigens zingen de twee dames van de groep ook, Karin Hagberg speelt tevens viool en Asa Kallen Lindh mandoline. Drummer Jörgen Larsson complementeert het quintet. Born 53 maakt van haar interpretaties een leuk feestje, muzikaal gezien steekt alles perfect in elkaar, de nummers zijn vaak op bijzondere wijze eigen gemaakt. Neem bijvoorbeeld ‘Sad eyed lady of the lowlands’, de slepende ballade van Dylan wordt hier een vrolijk volks instrumentaaltje van amper 2 minuten, ‘Absolutely sweet Marie’ daarentegen is zeer herkenbaar, een countryrockertje van grote klasse.

Voor de echte Dylanfans een leuke CD met eigenzinnige vertolkingen van een aantal Dylanjuweeltjes. Leuk dat er een aantal minder bekende nummers bij zitten. Gewoon hele lekkere popmuziek met een folkrandje.

Fred Schmale Auteur