Bart De Win, Easy To See

Er is een aantal artiesten waarvan een nieuwe CD mij extra opwindt, waarbij ik nauwelijks kan wachten om het resultaat te horen. In de USA geldt dat o.m. voor Tish Hinojosa, Caroline Herring, Diana Jones, Grant Peeples en Gillian Welch, hier in Nederland is dat Bart de Win. Bart de Win is na een klassieke pianostudie en een studie jazzpiano en jazzvocaal aan het Rotterdams conservatorium in de jazz terecht gekomen en speelde vervolgens lange tijd bij de begeleidingsgroep van Gerard van Maasakkers, ‘De vaste mannen’. Na zijn debuut, een terecht zeer enthousiast ontvangen ‘This simple life’ uit 2009 en de geweldige opvolger ‘Little world’ (2010), in Austin opgenomen onder leiding van producer Walt Wilkins, is er nu nummer drie, ‘Easy to see’, geproduceerd door onze eigen Brabantse held B. J. (BartJan) Baartmans.

Een typisch geval van Bartericana, dus. Het merendeel van de opnames vond plaats in de studio Van BJ in Boxmeer.. De Win schreef 12 nieuwe songs, in het titelnummer is partner en muze Arianne Knegt mede-auteur, ze zingen het nummer samen, een ode aan hun relatie met alle bijbehorende twijfels: ‘Tell me what you want me to be, tell me cause I want you to see me. Tell me where you want me to go, cause I’ve been so close but I still don’t know’. In de begeleiding horen we behalve Baartmans op gitaren, bas, mandoline, dobro, banjo en harmonica en De Win zelf op piano, rhodes, wurlitzer, hammond en accordion verder Artur Lijten op drums, Rinus Raaijmakers op bas en Harry Hendriks op gitaren. Incidentele bijdragen zijn er van Walt en Tina Wilkins (zang), Allison Russell (Po’ Girl) en J. T. Nero (zang), Kim Deschamps (Cowboy Junkies, steel gitaar), Glad Atzmon (saxofoon, clarinet), Joost van Es (viool) en Iain Matthews (zang). De achtergrond- en harmonievocalen zijn vooral van Arianne en soms ook van Birgit Wijdemans.

Bart de Win bewijst zijn in Nederland vrijwel ongeëvenaarde klasse met deze prachtige derde CD, waarop de arrangementen wederom prachtig zijn en de variatie wijd gespreid is. Bijna 50 minuten mooi gezongen en gespeelde Americana met veel soul en diepgang. Een echt win-win product. En wederom verpakt in een fraai boekje met prachtige foto’s van Arianne (Grand canyon, USA??).

Fred Schmale Auteur