Kyle Carey, Monongah

Singer-songwriter Kyle Carey groeide op in Alaska, waar haar ouders als docent werkzaam waren. Ze maakte er kennis met de taal en de liederen van de Yupik. Dat heeft haar een bepaalde taalgevoeligheid opgeleverd wat zeer van pas kwam tijdens haar jaren in Cape Breton (Nova Scotia, Oost-Canada) waar zij als jonge vrouw de Keltische taal en liederen studeerde. Met Cape Breton hebben we één van de belangrijke invloeden voor haar eigen muziek te pakken. Deze bijzondere smeltkroes van Schotse en Ierse muziek, Keltische muziek dus, heeft een eigen muziektraditie en Kyle weet er prachtige elementen uit te pikken. Maar er is meer in haar muziek!

De invloed van de Appalachians is ook manifest, dus is de traditionele Amerikaanse folk de tweede ijklijn voor Kyle. Kyle studeerde behalve in Nova scotia ook in de naamgever van deze provincie, ‘ons eigen’ Schotland. Om het geheel in stijl af te ronden werden de opnamen voor ‘Monongah’ gemaakt in het westen van Ierland. Het resultaat van dit alles is een hele sympathieke, pure en subtiele folk-CD, die overigens het levenslicht zag in 2011 en door vele critici terecht is omarmd. De produktie is in handen van Donogh Hennessy (van Lúnasa, een traditionele Ierse band – tevens gitaar), we horen harmonievocalen van Pauline Scamlon (‘Lumière’), op fiddle Rosie Mackenzie (van Cape Breton), Brendan O’Sullivan en Cleek Schrey (een typische ‘old-time fiddler’) en op mandoline en banjo John Kirk (uit de Appalachians). De bassist is Trevor Hutchinson (Waterboys en Lúnasa) en de multi-instrumentalist Neil Fitzgibbon speelt gitaar, fiddle (de vierde fiddler op de CD) en lapslide en zingt mee. Na het ca. 2 minuten durende 11e nummer op de CD, een instrumentaaltje met de titel ‘Reprise’, volgt een hidden track waarvan we weten dat Fitzgibbon gitaar en fiddle speelt en meezingt.

‘Monongah’ is een bijzonder innemende subtiele folkCD met een bijzondere mix van Amerikaanse en Keltische (Schots/Ierse) folk. Prachtig gezongen en met een leuke gevarieerde begeleiding. En er is zo’n prachtig verstild à capella gezongen liedje (‘Let them be all’, met Pauline Scanlon). Zelden hoor je zoveel verschillende speelstijlen voor de fiddle op één CD

Fred Schmale Auteur