Brian Kalinec, The Fence

Brian Kalinec is een geboren en getogen Texaan (Beaumont, Houston) en gegrepen door de muziek op een zeer jeugdige leeftijd. Zijn ding is het schrijven van songs, hetgeen hem de nodige prijzen en veel erkenning heeft opgeleverd. Na ‘Last man standing’ uit 2007 is ‘The Fence’ zijn opvolger, een zeer goede CD van een echte troubadour, een man die weet hoe hij een goede song moet pennen. Aan inspiratie geen gebrek, zijn eigen onzekerheden en worstelingen met het leven zijn in feite al voldoende (‘Demons falling down’ (‘You’ve seen me at my worst, but you’re still hanging around, I’ve been uncursed see those demons falling down’). ‘Paint’ (‘I’m gonna paint these walls in a pearly white or maybe yellow as sun. I need a change of view so I’m gonna paint them bright, I’m tired of living with this lonely shade of blue, a little paint might get me over you’, ‘Stranger in this line’ en ‘Nowhere at all’, maar hij ziet ook het een en ander om zich heen: ‘Uncle Joe’ is een ode aan de harde werkers buitenshuis, de ‘stonecutter’, de ‘oil driller’ en de ‘truck driver’, ‘Carla Moore’ wordt door haar vriendje de misdaad ingetrokken en wordt medeschuldige aan een overval met dodelijke afloop.

Op één na (‘A song I heard’ van Jim Croce’s rechterhand Maury Muehleisen, samen met Jim verongelukt na een concert in september 1973) zijn alle liedjes van Brian (met soms hulp van anderen). Brian is behalve singer-songwriter ook directeur van een kwaliteitslabel, Berkalin Records, waarop hij geestverwanten de kans geeft hun CD’s uit te brengen: Jeff Talmadge, Matt Harlan, Bob Cheevers, Jim Patton en Sherry Brokus en George Ensle. Een groep geweldig goede songwriters, iedere CD is raak! Terug naar ‘The Fence’. Brian heeft een prettige stem, zeer goed passend bij zijn liedjes. In de begeleiding is er een belangrijke rol voor fiddler Jeff Duncan, percussionist Merel Bregante (maakte eind jaren 70 deel uit van The Nitty Gritty Dirt Band), bassist Rankin Peters en multi-instrumentalist Patterson Barrett (mandoline, dobro, pedal steel). Ook horen we cello, trompet, piano en synthesizer en een keur aan harmonie vocalisten. De muziek is folk, country, bluegrass en blues, een mooie Americana-mix derhalve.

Brian Kalinec’s ‘The Fence’ is een echte singer-songwritertopper. Juwelen van songs, teksten die ertoe doen, schitterend vertolkt door een stel voortreffelijke Texanen, geproduceerd door Kalinec zelf . Ga eens luisteren en je bent verkocht.

Fred Schmale Auteur