John Nelson, Vagabond

John Nelson is een singer-songwriter uit Seattle, USA. Hij begon gitaar te spelen toen hij 14 was en heeft deze eigenlijk nooit meer neergelegd. Met ‘Vagabond’ presenteert hij aan ons zijn vierde solo-CD sinds 2003. Er spelen elf begeleiders een rol op de CD met in de hoofdrollen drummer Chris Leighton (6 nummers) en vocaliste Jane Milford (ook zes tracks, zij speelt en zingt al geruime tijd met John). Fiddle (o.m. Barbara Lamb van zowel ‘Asleep at the Wheel’ als ‘Sweethearts of the Rodeo’) of viool horen we in totaal in zes liedjes, bijna de helft van het totaal (13, allemaal eigen originals). Op pedal steel en dobro horen we een andere bekende, Doug Jernigan (twee nummers). Maar het is vooral John zelf die de toon zet, op gitaren, bas, mandoline, lap steel, harmonium, harmonica, keyboards, percussie en vocals. Hij heeft ook de stringarrangementen verzorgd in ‘By the light of the moon’ en ‘I found myself in you’. De muziek op de CD, bijna een vol uur lang, klinkt van folk via folk-grass en country (o.m. in strings gedoopte ballads en walsjes, waaronder een instrumentaaltje) tot New Orleans swamp (‘Waiting for the weekend’). Speciale vermelding: ‘Medicine creek’, een keiharde beschrijving van het slechte en onbetrouwbare gedrag (t.o.v. de natives uiteraard) van de ‘White men’ in het midden van de 19e eeuw, met een hoofdrol voor ‘Gentle Thunder’ op zijn ‘native Indian flute’: ‘The heartbeat of the ancestors beats in the wind, the echo’s of their words ring true again. That reaty stole a way of life when it lay claim, the sacred ground we’re standing on has never been the same’. Prachtig gedaan, een meer dan 7 minuten durende aanklacht!

‘Vagabond’ is een regelrechte kanshebber voor mijn top-10 lijst van 2012. Prachtige CD, veel variatie, schitterende begeleiding, sterke songs. Americana op zijn best, merendeels akoestisch.

Fred Schmale Auteur