SXSW 2012 Vrolijk Barn Dance afscheid

De meeste bezoekers aan het muziekfestival SXSW keren op de zondag al weer naar huis. Ik doe het altijd een dag later, zodat ik nog kan genieten van de laatste restjes aan muziek. De Austinse zangeres Leeann Atherton organiseert al jaren lang een Barn Dance in haar tuin. Ik ben meestal van de partij, want dit “Little Woodstock” is een unieke belevenis. Het is de bedoeling dat de bezoeker zo veel mogelijk zijn eigen eten en drank meeneemt. Het is de dag dat de alternatievelingen (hippies) in Austin hun feestje hebben. Een kleurrijk volkje dat van dansen houdt. De Barn Dance begon met een leuke nieuwe band uit Austin: The Carper Family. Dit trio bestaande uit Melissa Carper (bas), Beth Chrisman (fiddle) en Jenn Miori (gitaar) speelt traditionele country, bluegrass, Texas Swing en old-time music in een modern jasje. Het begon allemaal in 2010, toen de dames hun wekelijkse act speelde in de gezellige ‘broedplaats’ Hole In The Wall. Onlangs debuteerde dit trio met Back When met gastbijdragen van Brennen Leigh en Cindy Cashdollar. Acht van de 15 liedjes schreven zij zelf, waarvan Would You Like To Get Some Goats en Who R U Texting 2Nite het meest opvallen. The Carper Family speelde op de Barn Dance een prachtige set. Hun samenzang klinkt fenomenaal. Het zou mooi zijn als we deze dames eens op een Nederlands podium mogen begroeten.

De troubadour Steve Potz is al heel wat gewend maar dat toeschouwers enthousiast gaan hoepelen op zijn muziek was toch weer een noviteit. De zanger uit Californië haakte daar geraffineerd op in en zijn korte set was daardoor zeer onderhoudend.

Leeann Atherton presenteerde op haar Tuinfeest een nieuw project namelijk een Gospel Band. In haar band speelde onder meer Julieann Banks op bas. De rauwe bluesy stem van LeeAnn Atherton is uitermate geschikt voor het zingen van emotionele gospelsongs. Het optreden was dan ook een leuke spirituele happening waarop flink gedanst werd. Na dat optreden ben ik naar huis gegaan om mijn boeltje te pakken voor de terugreis naar Nederland. Jammer genoeg miste ik daardoor het optreden van Bob Livingston.

Tijdens SXSW werd traditioneel The Austin Music Awards Show gehouden. Dit keer onder meer met Quiet Company, Joe King Carrasco, Sixteen Deluxe, Ruthie Foster & Carolyn Wonderland, Cristopher Cross en Alejandro Escovedo. Laatsgenoemde speelde met gasten als Rosie Flores, Dan Dyer, Garland Jeffreys, Joe Ely en Bruce Springsteen. Dit jaar werden toegevoegd aan The Hall Of Fame: Joe “King” Carrasco & The Crowns, Patty Griffin, Sixteen Deluxe, Cindy Cashdollar, Christopher Cross en Grupo Fantasma. De grote winnaar bij het toewijzen van Awards was dit keer de rockband Quiet Company. Zij wonnen liefst 10 awards onder andere in de categorie Band Of The Year en Album Of The Year.

In Austin verdween dit jaar weer een club waar ik graag naar toe ging namelijk Momo’s o.a. bekend van de wekelijkse gig die Warren Hood daar had. Vlak in de buurt opende Ray Benson, de zanger van Asleep at the Wheel een nieuwe club namelijk The Rattle Inn. Er kunnen ongeveer 250 bezoekers in en op het programma staan vooral traditionele country-acts. Het Oosten van Austin is behoorlijk ‘booming’. Vele studenten trekken hier naar toe voor een avondje uit. Een hele leuke club die ik daar ontdekte is The White Horse. Ik zag er onder meer een optreden van Ramsey Midwood met Jan The Lazyman als gast. Daarnaast is Swan Dive een club in het oosten van Austin die erg geliefd is bij de studenten.

JAX Neighborhood Cafe, gelegen in de buurt van de Universiteit, was een tijdje dicht, maar kende in maart een herstart. Deze club biedt veelal een goede muziekprogrammering. Ik zag er dit keer The Drakes. Een uitstekende bar-band met een zeer uitgebreid repertoire met veel covers uit de soul, country, blues en (southern-)rock. Hun wekelijkse gig is op de woensdag in de zeer gezellige kroeg The Mean Eyed Cat.

Saxon Pub is ook zo’n venue waar ik graag kom. Het is de honky tonk plek van Austin. Ik zag er een geweldig optreden van de onderschatte bluesmuzikant Johnny Nicholas. Hij is een gedreven allround performer, die wij op eigen bodem nauwelijks zien, terwijl het barst van de bluesfestivals! Johnny speelde met een all-starband met onder meer Scrappy Jud Newcomb (gitaar), Cindy Cashdollar (lapsteel) en Bruce Hughes (bas). Hij speelde vooral nummers van zijn nieuwe album Future Blues, die ik een ieder kan aanraden. In de Saxon Pub zag ik voorts een geweldig jong duo uit South Carolina, namelijk Shovels & Rope. Dit duo bestaande uit Cary Ann Hearst en Michael Trent speelt een dynamische show met minimale middelen namelijk 2 oude gitaren een drumkit en tamboerijnen. Zij wisselen elkaar steeds af en dat houdt de boel levendig. Beiden beschikken over uitstekende vocalen en de samenzang klinkt harmonieus. Zij zingen vreemde songs – bijvoorbeeld murder songs en die zijn gegoten in een dynamische mix van folk, rock en country. Echt een band die je eens live gezien moet hebben.

In Evangeline Cafe is het altijd goed toeven. Je kan er heerlijk eten (Spicey Louisiana Food) en zij hebben altijd goede muzikanten op het podium staan. Zo kan je bijvoorbeeld elke eerste vrijdag van de maand Larry Lange’s Lonely Knights bekijken. Larry Lange zou je als de nieuwe Doug Sahm van Austin kunnen beschouwen. Deze veteraan speelt zo’n beetje alles wat er in Texas en Louisiana is voort gebracht. Hij heeft een heerlijke hoornsectie en daarnaast heeft hij met Joanna Ramirez een geweldige zangeres in de gelederen. Dit jaar zag ik de band met als gast, de oude swamp popper Tommy McLain. Het was een heerlijke avond met swamp pop klassiekers, zoals Tommy McLain’s hitje Sweet Dreams.

Cactus Cafe is nog altijd actief als de intieme akoestische club voor luistermuziek in Austin. Dit jaar was ik bij de veertiende editie van Townes Van Zandt Birthday Salute. Dit verjaardagspartijtje wordt elk jaar geleid door troubadour Butch Hancock. Dit jaar waren onder meer Graham Weber, Mickey White en George Ensle aanwezig om wijlen Townes muzikaal te eren.

Tenslotte wil ik melden dat ik naar The Texas Heritage Songwriters Hall Of Fame Show ben geweest. Deze muziekavond werd voor de zevende keer gehouden en dit keer in The Moody Theater, de nieuwe thuishaven van het TV-muziekprogramma Austin City Limits. Het is een prachtige zaal met een uitstekende akoestiek. Master of Ceremonies was Red Steagall en naast veel gepraat viel er te genieten van solo-optredens van Steve Earle, Lyle Lovett en Robert Earl Keen. Texas Heritage Songwriters Association nomineerde dit jaar Lyle Lovett, Robert Earl Keen en wijlen Townes van Zandt voor TxHSA Hall Of Fame.

Paul Jonker Auteur