Louis Johnson, Old Friend

Een grote onbekende, deze zestiger uit Austin, Texas, die zijn tweede CD met een elftal eigen liedjes presenteert onder de titel ‘Old friend’. Dit is mijn eerste sterke aanrader van 2012, ‘Old friend’ is in alle denkbare opzichten een dijk van een CD. Hoewel, liefhebbers van stevige muziek van kleinere of grotere bands komen hier niet aan hun trekken, Louis houdt van intiem en gevoelig. Volgens zijn eigen woorden wilde hij een CD maken met muziek die hij live ook zou kunnen doen. Dus horen we op de CD Louis op vocals en gitaar, is Bradley Kopp in vijf nummers met zijn akoestische gitaar in de weer, speelt Chris Cage in 10 nummers te horen op gitaar, piano, orgel, dobro, accordeon, mandoline en als tweede stem, horen we trompettist Ephraim Owens in twee nummers en speelt Austin belle Phoebe Hunt (van de helaas ter ziele gegane ‘The Belleville Outfit’) fiddle in het prijsnummer ‘Is she your memory or mine’. Een nummer overigens, waaraan voor diens dood in 2002 cultheld Mickey Newbury samen met Jim Pasquale werd begonnen en dat nu door Pasquale met Johnson is afgerond. Een nummer dat de sfeertekening van Newbury ademt en dus een must is voor de hardcore fans.

Direct na het inleggen van de CD met de daaropvolgende (indien nodig, overigens) druk op de ‘Play’-knop weet je dat er iets geweldigs gaande is. Na een korte introductie van Cage’s orgel valt de trompet in en ontrolt zich een fantastische ballad in de soul/blues regionen, ‘Some day’. De bluesy feel blijft, de gevoelige en doorleefde nummers zijn allemaal van de hand van Johnson (met natuurlijk de aanvulling in bovengenoemd nummer), de begeleiding is steeds minimaal, alleen een piano naast de gitaar van Johnson of een extra gitaar plus een dobro of alleen een fiddle enzovoorts. De climax is een gospel-achtige afsluiter, ‘Standing at the crossroads’, waarin we Louis met gitaar en Cage op piano horen en een achtergrondkoortje van zeven bekende Austinites het geheel in hoger sferen zingt. Optimaal genieten voor liefhebbers van subtiel akoestisch singer-songwriterwerk. Moet ik nog meer vertellen? Dan val ik in herhalende superlatieven.

Geweldige CD van een man die ooit in 2004 een debuutCD maakte met louter covers van Newbury-songs. Dat Louis een wild leven achter de rug heeft met veel liften kris en kras door de USA, dronkenschap en contact met politie en rechtelijke macht mag geen verwondering wekken. Hij is tot rust gekomen en daarvan getuigt zeker ook deze mighty fine CD. Wat een aanwinst voor de Austin scene!

Fred Schmale Auteur