SXSW 2012 Bruce Springsteen, kwam, zag en overwon

In Austin was het drukker dan ooit op het South by Southwest-festival (SXSW). Alle hotels waren volgeboekt en het verkeer in de binnenstad stond de hele dag vast. Parkeerplaatsen zijn moeilijk te vinden en de prijzen lopen op van 10 dollar tot zelfs 40 dollar. Het is dan ook zaak om elke dag de juiste keuzes te maken, waarbij je probeert zoveel mogelijk het gebied rondom 6th Street te mijden. Daarnaast doen de deelnemers aan het SXSW er verstandig aan om zoveel mogelijk voor één plek te kiezen of een plek waarbij meerdere clubs op loopafstand aanwezig zijn.

De 26e editie van SXSW begon zoals gebruikelijk met het Filmfestival (veelal independant-films) en het Interactive Festival. Op het filmfestival werd onder meer Big Star: Nothing Can Hurt Me vertoond. De documentaire over deze cult-power- pop-band was te zien in het oude statige Paramount Theatre, waarna een integrale uitvoering van het Big Star’s album Third werd gespeeld met gastbijdragen van muzikanten van REM, The Posies, The Replacements en The Tosca String Quartet. Oud-producer Chris Stamey (the dB’s) was de muzikale leider van dit project.

Het Interactive Festival blijft maar groeien. Een toename van 27 procent ten opzichte van vorig jaar. Bijna 25.000 web designers, app developers, marketers, social media gurus en bloggers hadden zich ingeschreven voor dit festival, waarbij het draait om ontwikkelingen op het gebied van internet, nieuwe media/technologieën en social media. Het is wellicht de belangrijkste mediabeurs van de wereld. In 2007 werd hier Twitter gelanceerd en een jaar later Facebook. Dit jaar waren onder meer kopstukken als Biz Stone, Jared Spool, Guy Kawasaki en Sean Parker van de partij. Het was echter oud vice-president Al Gore, die de meeste aandacht opeiste met een speech: Nieuws op internet als middel van sociale veranderingen. Hij riep samen met Sean Parker (Napster/Facebook) op tot een ‘Occupy Democracy’ ofwel het creëren van technieken zoals social media om de democratie weer op de rails te brengen. Daarnaast was er veel gedoe over een reclamebureau BBH Labs dat dakloze Austinites met wifi-routers liet rondlopen. Tegen betaling kon men gebruik maken van hun draadloze internettoestel. Over het algemeen vonden de whizzkids het maar een onfatsoenlijke reclamestunt om daklozen om te vormen tot hardware.

Het muziekfestival begon dit jaar een dag eerder. Ongeveer 2000 acts stonden in Austin geprogrammeerd, verspreid over bijna 100 podia. Liefst 55 landen waren vertegenwoordigd. Uit Nederland stonden 5 acts op het SXSW-programma: Chuckie, Dope D.O.D., I Am Oak, DJ Mason en Go Back To The Zoo. Het Muziek Centrum Nederland organiseerde een Dutch Impact Party, waarbij deze Nederlandse acts gepresenteerd werden. Wellicht de laatste keer want de subsidie voor het Muziek Centrum Nederland wordt stopgezet. Op het programma van SXSW stonden – zoals gebruikelijk – een aantal grote acts. Dit keer bijvoorbeeld: Norah Jones, Lionel Ritchie, The Cult, The Counting Crows, John Mayer en The War on Drugs. SXSW 2012 gaat echter de boeken in als het jaar dat Bruce Springsteen zijn opwachting maakte. Allereerst als keynote speaker in het Austin Convention Center. Hij hield een boeiend betoog over zijn muzikale invloeden en dat waren er heel wat. Het was een soort ode aan de hele Rock and Roll geschiedenis met helden als Elvis, Roy Orbison, The Animals, The Beatles, Bob Dylan, James Brown en Curtis Mayfield. Aan het einde van zijn speech eerde Bruce nog de folklegende Woody Guthrie, die dit jaar zijn 100e verjaardag zou vieren. Springsteen gaf ook nog advies aan al die bandjes die snakken naar succes: “Learn how to bring it live and bring it night after night and your audience will remember you”.

Een dag later gaf Bruce Springsteen een concert in The Moody Theater. De nieuwe thuishaven van het muziek-televisie-programma Austin City Limits met een capaciteit van 3000 bezoekers. Volkskrant-reporter Gijsbert Kramer was helemaal lyrisch na het bijwonen van dit unieke concert. Het was ook bijzonder want een heel leger beroemdheden stond als gast op het podium namelijk Eric Burdon, Jimmy Cliff, Tom Morello, Joe Ely, Alejandro Escovedo en Arcade Fire. Naast oude nummers als Badlands en Promised Land speelde hij tracks van zijn nieuwe album Wrecking Ball. Bruce kwam, zag en overwon. (Foto’s Paul Jonker)

Paul Jonker Auteur