The Steel Wheels, Live At Goose Creek

The Steel Wheels is de band van singer-songwriter Trent Wagler (lead vocals, banjo, gitaar en percussie, Virginia, USA), wiens grootvader harmonica speelde in een string band. Na twee solo-CD’s en een duet-CD met zijn makker uit The Steel Wheels, Jay Lapp (mandoline, gitaar, zang) ging hij verder met de viermansformatie ‘The Steel Wheels’, en inmiddels is dit de derde CD en de eerste live productie van deze groep. De band is primair een bluegrass band, dat zie je af aan de instrumentatie (gitaar, banjo, mandoline, staande bas en fiddle, maar men is niet bang voor een portie country-rock.

Van de zeventien liedjes (goed voor maar liefst 75 minuten muziek) schreef Trent het merendeel, het overbekende vlotte traditionele deuntje Red Wing krijgt van hem een nieuwe tekst en een nieuw arrangement. Verder zijn er een paar traditionals die een nieuwe beurt krijgen van de wielen: het bekendste is ‘Working on a building’, maar ‘The Cuckoo’ is ook al vele malen gespeeld. Twaalf van de zeventien songs stonden in studiovorm op de voorlaatste CD, ‘Red Wing’ uit 2010. Deze liedjes krijgen wel een extra dimensie vanwege de live uitvoering. De afsluiter op deze CD is een extended versie van een superklassieker uit de blueswereld, ‘Spike Driver’ van Mississippi John Hurt, het bekende verhaal van John Henry en de hamer, ook wel gebracht als ‘John Henry’ in een aangepaste versie. Bij de voorgaande CD vergeleek ik de stem van voorman Trent al met die van John Fogerty, de begaafde voorman van de superformatie Creedence Clearwater Revival. Dat blijft staan!

De in Virginia opgenomen live CD van ‘The Steel Wheels’ is een feest voor het oor. Een uitstekend ingespeeld viertal laat vijf kwartier lang horen wat men in huis heeft. Het resultaat is een ultieme mooi uitgebalanceerde ‘modern bluegrass’ CD.

Fred Schmale Auteur