Southeast Engine, Canary

Misra Records is een middelgroot label uit Californië. Sinds het ontstaan van het label in 1999 worden er CD’s uitgebracht van Amerikaanse artiesten met een (iets) alternatieve muzikale boodschap. Van de groep (viertal) ‘Southeast Engine’ uit Ohio is ‘Canary’ het vierde product op dit label sinds 2007.

De muziek van ‘Southeast Engine’ is moeilijk in een vakje te stoppen, de beste beschrijving (voor deze CD althans, de rest ken ik niet) is: Pogues-achtige Amerikaanse folk-rock met punktrekjes en verwijzingen naar Appalachian old-time muziek. De stem van voorman (ook op gitaar en de voornaamste songwriter) Adam Remnant is indringend aanwezig, broer Jesse speelt bas, Leo DeLuca drums en Billy Matheny brengt de nodige klankkleur met zijn piano, orgel, banjo en gitaar. ‘Canary’ is een conceptalbum, de tien songs vertellen over de hard times van een familie tijdens de Great Depression in 1933. Opvallende liedjes: in ‘Cold front blues’ horen we een orgel, piano en de nodige blazers in een adembenemend mooi arrangement met veel sfeer- en tempowisselingen en een prachtige afsluiting. ‘Adeline of the Appalachian Mountains’ is een rustmoment, een mooie ballade. ‘Red lake shore’ begint heel apart met een ‘verre’ stem, maar gaat spoedig over in een gedragen country-achtig deuntje. In ‘Mountain Child’, een gedragen ballade, speelt een fiddle een hoofdrol.

‘Canary’ is een verrassend mooie concept-CD van een viertal dat grossiert in mooie vocalen en schitterende arrangementen. Het duurt even voordat de muziek zich in je nestelt, maar dan laat SEE je niet meer los en ga je beslist genieten. Die zangstem van Adam Remnant blijft je lang bij.

Fred Schmale Auteur