Scott McClatchy, A Dark Rage

Scott McClatchy is een singer-songwriter uit New York City. Ooit was hij actief in de band ‘The Stand’ uit Philadelphia, waarmee hij enige bekendheid genereerde. Sinds het magische jaar 2000 verschijnen er solo-CD’s van hem. De tweede in de rij, ‘Redemption’ (2002) is al vele jaren in mijn bezit en de CD was voor mij gewoon goed, met mooi werk van een singer-songwriter met meer dan 80% eigen werk en een leuke begeleidingsgroep. Op ‘Redemption’ horen we in het Band-nummer ‘The Weight’ zowaar de bekende Dion (DiMucci) meezingen.

Scott is een flink aantal jaren actief geweest in de begeleidingsband van deze rocklegende. Scott’s nieuwe CD, zijn vierde inmiddels, heet ‘A dark rage’ en bevat twaalf songs, waarvan 10 van de hand van de meester zelf. Meer dan op ‘Redemption’ grijpt Scott terug op zijn (ongetwijfeld) Ierse roots. Met name de twee covers op de CD, Shane MacGowan’s ‘Sally MacLennane’ (Shane is de alcoholistische voorman van ‘The Pogues’) en Springsteen’s ‘American land’ klinken als songs van een herboren ‘Pogues’, voornamelijk door het schitterende spel op tin whistle van Kirsten Erwin, de uilleann pipes van Isaac Anderson en een stampend ritme. Meefluiten gaat ongemerkt. De band op deze nieuwe CD is voor een zeer groot deel ook de band van de fraaie CD uit 2002 (is wellicht nog ergens voor zeer weinig pegels te vinden), ervaring troef, dus. Geniet van Scott en zijn vrienden en vriendinnen op deze mooie mix van moderne Ierse folkmuziek en Amerikaans singer-songwriterstuff. Fiddle, accordeon, bas, drums, piano, B3 ondersteunen de gitaar en mandoline van Scott zelf. Ik wil jullie niet Scott’s ode aan zijn geliefde onthouden: gebruik het, succes verzekerd. Daar gaan we (in ‘A perfect thing’): ‘……You’re a Beatles song – You’re a Shakespeare play. You’re an ice cold beer on a red hot day. You’re a five year old on a merry-go-round, you’re a shared umbrella in the New York rain. Let me tell you, baby, you’re a perfect thing.’ Dat is echt houden van!

‘A dark rage’ is een avontuur op zich. Een aanstekelijke, goed gespeelde en fraai gearrangeerde CD, die in maar liefst zes verschillende studio’s werd opgenomen. Scott zelf, die op de hoesfoto oogt als een Billy Joe Shaver van 20 jaar terug, heeft ook als zanger verwantschap met Shaver. Een doorleefde stem derhalve, gevoegd bij het goede schrijfwerk, maken van deze CD een tip. Mooi werk van een onbekende en ondergewaardeerde artiest.

Fred Schmale Auteur