Tom Morello & The Nightwatchman, World Wide Rebel Songs

World Wide Rebel Songs is het derde soloalbum van Tom Morello, voormalig gitarist van de politiekgetinte hardcore rap band Rage Against The Machine en hardrockgroep Audioslave (met zanger Chris Cornell van Soundgarden). In tegenstelling tot het snoeiharde en loodzware geluid van die bands, klinkt hij op zijn soloplaten (die hij sinds 2007 maakt) nog steeds als een sociaal- politiek bewogen troubadour, maar dan op akoestische gitaar.

Op World Wide Rebel Song maakt hij echter ook geregeld gebruik van begeleidingsmuzikanten en dat heeft geresulteerd in een schitterend semiakoestisch protestalbum. In zijn teksten doet hij vanzelfsprekend kond van zijn strijd tegen instituties en zijn inzet voor een rechtvaardiger wereld, maar dit keer zijn die omlijst met een muzikaal lichtere toonzetting en rijkere instrumentatie. In elk van de twaalf liedjes legt hij verschillende stijlaccenten uit folk, country, rock, singer-songwriter en gospel. Niet eerder klonk hij zo toegankelijk en gevarieerd. De ene keer fel en vastberaden, zoals in It Begins Tonight (de enige song dat nog op een ouderwetse hardrockriff steunt) dan weer fragiel, berustend bijna, zoals in het intieme God Help Us All, waarin hij zachtjes zingt en zichzelf sober begeleidt op alleen akoestische gitaar. Het zijn de uitersten van de plaat, want daartussen staan erg pakkende songs, meezingers zelfs met de soulrocker Save The Hammer For The Man en de gospelzang in het titelnummer als treffende voorbeelden.

Drum, bas, gitaar, toetsenbatterij, harmonica, speelpiano en zelfs een strijkje kleuren het brede muzikale palet van dit mooie, spannende album dat ook nog eens zoete herinneringen bovenbrengt van vele verwante musici ‘met boodschap’, als The Clash, The Pogues, Billy Bragg, John Lennon, Tom Waits, Bob Dylan en Pete Seeger.