Kaat van Vlaanderen, Snowdog

Kaat van Vlaardingen woont en werkt in Maastricht. Ze is al geruime tijd actief als kunstenares/schilderes, maar na de dood van haar vader in 2006 kreeg ze de kriebels om te gaan schrijven. In eerste instantie gedichten en verhalen, maar spoedig ook liedjes. Ze pakte haar tienertijdgitaar weer op. De gitaarlessen van toen hadden niet tot een permanente liefde geleid, dus er was veel in te halen. Dat Kaat het inhalen met veel passie en creativiteit uitvoerde blijkt bij het beluisteren van haar uitermate subtiele en gevoelige debuutCD.

Aan het tot stand komen van de CD ligt een voorstel van haar beste vriendin Babs ten grondslag: op 17 april 2010 daagde ze Kaat uit om binnen een jaar haar eerste CD te maken, dan zou zij voor de financiële ondersteuning zorgen. Dat jaar is goed besteed, de 13 eigen liedjes van Kaat worden zeer ingetogen gebracht in een zwoele jazzy folk-pop sfeer. In de begeleiding valt met name onze eigen superster B. J. Baartmans op, te horen op alle denkbare gitaren en harmonica, naast mede-producer Gabriël Peeters (bas, drums, keyboards, maracas) en (incidenteel) Marie-José Didderen op cello en Alex Akela op viool. In het leuke, poppy, nummer ‘All over you’ horen we de Paxton Brothers op staande bas, drums en percussie. In Kaat’s zeer persoonlijke teksten beschrijft zij de relatie tot anderen, zoals in ‘Cheated by love at First sight’: I wonder what is was that made me stumble, made me shy, made me week in my knees, made me drown in your eyes. I can’t explain why. It all felt so perfect, it all felt so right. This was the magic of love at first sight.’ Kaat heeft de kracht van het gevoelig en subtiel beschrijven van haar gevoelens.

‘Snowdog’ is een subtiel juweel van een verrassende nieuwkomer. Kaat heeft een mooie zangstem en schrijft uitstekende liedjes. Voor de liefhebbers van gevoelige jazzy muziek is dit een absolute aanrader. Open haard aan, je geliefde naast je op het kleed ervoor en de avond kan niet meer stuk

Fred Schmale Auteur