Chuck Prophet, Temple Beautiful

Een paar jaar geleden brachten wij een bezoek aan San Francisco. Midden op de kruising van Haight-Ashbury, precies daar waar je bij Ben & Jerry’s het befaamde Cherry Garcia ijsje kunt kopen, riep mijn vrouw “I live the dream”. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Puzzelstukken van Jerome John “Jerry” Garcia, The Grateful Dead, the summer of Love vielen samen. Echter, voor je het in de gaten hebt zuigt de stad je op. Paisley underground legende Chuck Prophet kan er een boek over schrijven. Prophet woont en leeft al ruim dertig jaar in die prachtige stad en is “still chasing the San Francisco dragon”.

Chuck Prophet nieuwe CD is vernoemd naar de rock ‘n’ roll club “Temple Beautiful” De muziektempel is niet meer maar herinneringen daaraan zijn gebleven. De CD bevat twaalf tintelende groovy tracks die stuk voor stuk teruggrijpen naar het zoeven besproken tijdperk. “At the moment there’s a kind of rock ‘n’ roll psych renaissance going on in this town that encouraged me”, zegt Prophet daarover.

Nummers als Castro Halloween en de ballad Museum Of Broken Hearts klinken niet zozeer als een kopie van eerdere Prophet producties, maar zijn erdoor geïnspireerd en verwijzen naar wat zoal tegenwoordig op muzikaal gebied mogelijk is. I Felt Like Jesus, Who Shot John en He Came From So Far Away reken wat mij betreft in goede zin af met wat heden ten dagen hip en trendy is in radioland. Veel duidelijker getransformeerd naar muzieknoten kan het volgens mij niet. Psychedelische ronkende gitaren, piepende orgel loopjes en super strakke rhythm passeren binnen nog geen drie kwartier. Deze dosering van lekker rechttoe rechtaan rock ‘n’ roll voelt goed en groeit bij iedere draaibeurt.

Had wel in de gaten dat het verschijnsel retro zich voordeed binnen vele terreinen, maar dat het zoveel impact, in muzikale zin, op mij zou hebben had ik niet verwacht. “Temple Beautiful is so yesterday, today and tomorrow” Prophet’s dankt zijn verscheidenheid duidelijk aan zijn artistieke vrijheid. Met elke kleine essentiële verandering maakt hij al jaren heel veel mensen blij.

Jan Janssen Auteur