Brock Zeman, Me Than You

Bij ons in de kroeg volgen we hem al een tijdje. Heb het over de uit Carleton Place, Ontario afkomstige singer-songwriter Brock Zeman. Zeman werd in de media vaak afgeschilderd als één van de laatste troubadours die puristische verhalen kon vertellen. Na het beluisteren van Zeman’s negende CD “Me Then You” lijkt het erop dit hij niet in dat harnas gedrukt wil worden.

Muzikaal gaat het er duidelijk wat ruiger aan toe en word er muzikaal technisch gezien behoorlijk in de diepe getast. Wat gebleven is zijn doeltreffende teksten en prettig in het gehoor liggende stem. “Me Then You” opent het heupwiegende liedje Push Them Stones. De daar opvolgende track Until It Bleeds doet denken aan de hoogtij dagen van The Gathering Field. Triple Crown en Someone For You zouden zo uit de koker van James McMurtry kunnen komen. Middenin staat het prachtige radio vriendelijke Light In The Attic, dat wederom doet denken aan Zeman’s evenknie Bill Deasy. Zeman klinkt vooral wat robuuster in de fonkelende tracks Claws en Season Of Sleep.

Las ooit een recensie in Heaven over Zeman’s voorganger Ya ain’t crazy Henny Penny. Daarin stond dat je niet geraakt werd waar je graag geraakt wilde worden. Lost van de vraag waar iemand dan graag geraakt wil worden, denk ik dat Brock Zeman met “Me Then You” een professioneel bovengemiddelde plaat aflevert. Brock Zeman heeft iets aparts. Een aantal jaren geleden kon ik het nog niet thuisbrengen wat het precies was. De uitgesproken zeggingskracht van zijn liedjes en het enorme talent dat hier excelleert wil ik nu toch graag als uitzonderlijk betitelen.

Jan Janssen Auteur