The Kenneth Brian Band, Welcome To Alabama

Opgegroeid in Florida, trekt Kenneth Brian in 2002 naar Nashville om er zijn droom van muzikant na te jagen. Als punkrocker, countryrocker en hardrocker probeert hij voet aan de grond te krijgen wat, met twee onbekend gebleven albums, maar matig lukt. Anders wordt het wanneer hij in Austin de leidende rol van zanger/gitarist in het theaterstuk Lost Highway over Hank Williams, met succes vertolkt. Toch verhuist hij naar Alabama voor de opnames van zijn derde album Welcome to Alabama.

Voor het opnemen van een plaat vol met smeuïge countrysoul en rauwe intense bluesrock met een pittige ‘Southern’ saus, biedt die omgeving tenslotte de beste inspiratie, zo moet hij hebben gedacht. Die bezieling klinkt inderdaad buitengewoon sterk door op de prachtige, uitgebalanceerde mix van deze stijlvormen. Negen sterke eigen composities en de cover Nothing You Can Do van Dickie Betts worden door The Kenneth Brian Band en een handjevol regionale topkrachten meer dan voortreffelijk uitgevoerd: Brian zelf als leadzanger/-gitarist, ritmegitarist Travis Stephens, bassist Zach Graham en drummer Dickey Pryor. De hier en daar toegevoegde vocale – en instrumentale ondersteuning van David Hood, Randall Bramblett, Bonnie Bramlett, James Pennebaker en Jason Isbell maakt alles alleen maar onweerstaanbaarder. Voor de heerlijk ronkende rock en warme, open productie, tekende levende legende Johnny Sandlin (Allman Brothers, Widespread Panic, Richard Betts en vele, vele anderen). Het is muziek in de traditie van (vroege) Lynyrd Skynyrd, Drive by Truckers, Nathan Hamilton en Jason Isbell.

Dat betekent een gedragen, krachtig golvende gitaarsound, lekker gehoekte gitaarlijnen en – breaks, gekoppeld aan een meeslepende, melancholische zangstijl. Deze muzikale invulling laat echter ook ruimte voor een echte countrytearjerker als Last Call, die erg mooi in duet wordt gezongen met Lillie Mae Rische en de solo gebrachte akoestische slotsong Cry to the Dark. Welcome to Alabama blinkt niet uit in originaliteit, maar biedt wel voor 100% luisterplezier.