The Jimmy Bowskill Band, Black Number

Is de muziek van o.a. The Free, Led Zeppelin, Black Crowes en Grand Funk Railroad je met de paplepel ingegoten, dan is de nieuwe CD “Back Number” van The Jimmy Bowskill Band beslist iets voor jou. De uit Toronto, Canada afkomstige singer-songwriter en geslepen gitarist is pas eenentwintig geworden en bracht eerder al vier platen op de markt. Samen met power drummer Daniel Reiff en bassist Ian McKeown vormen ze op de CD “Back Number” werkelijk een killer trio.

Innovatie blijkt, in deze vorm, ineens tot een kunst verheven te worden. Messcherp hoor je het beste uit de oude roots-rock doos voorbij komen. De CD opent met Take a Ride. Zeppelin drummer John “Henry” Bonham verkreukt zich in zijn graf van genot. Black Crowes zanger Chris Robinson had, denk ik, graag nog een nummer als Salty Dog willen zingen. Opvallende naam is die van Ron Sexsmith. Hij schreef samen met Bowskill het knarsende Little Bird. Als Grand Funk Railroad hardcore hooligan draai je de track Sin’s Is a Good Man’s Brother on maximum load. Mark Farner pende dit liedje in 1970 voor het legendarische album Closer To Home. Bowskill covert het niet alleen maar voegt daar daadwerkelijk nog iets aan toe ook. Dat Bowskill en zijn band niet alleen de pannen van het dak jagen hoor je ten slotte in de akoestisch uitgevoerde Ron Sexsmith cover Least of My Worries. Het lijkt erop dat over alles is nagedacht. Zelfs het groef geperste Cd’tje doet hunkeren naar oude glorie. Gelukkig hoeven we niet op te staan om de geluidsdrager om te draaien.

Roots-rock heeft in deze vorm en omvang absoluut toekomst. Bandjes als Wiser Time en Ponderosa bewezen dit immers vorig jaar al. Het soulvolle en rauwe talent van Jimmy Bowskill en zijn band is een verademing. Deze muzikale opvoeding “will free your minds and hearts” en zal aansporen tot bevrijding van je ziel. Passion and power has a name and face now. Pas 21 jaar, wat een missie…

Jan Janssen Auteur