Matthew De Zoete, Colour Film

Matthew de Zoete is een Canadees met Nederlandse ouders. Eerder verschenen van hem “Across The Sea” (2006) en “Bottom Of The World” (2009). Albums die naar mijn gevoel een beetje ten onrechte onderbelicht werden in de grote massa. En dat allemaal ondanks de toch interessante muzikale bijdragen van o.a. Don Kerr (Ron Sexsmith), Jenn Grant en Julie Fader (Great Lake Swimmers). Mag om die reden stevig hopen dat dit niet het geval is in het geval van De Zoete’s nieuw CD “Coulour Film”.

Colour Film renumereert de zorgvuldige luisteraar met een elftal verrassende arrangementen. De strakke spelende ritmesectie wordt doorzeefd met weelderige keyboards spel, waar je niet zo een twee drie niet een padel steel zou verwachten. “Coulour Film” bevat vooral een easy listing nummer die het best tot s’en recht komen wanneer je de kans krijgt je even af te sluiten. Niet één track vliegt muzikaal gezien uit de bocht op deze plaat. Voor menigeen ligt dan verveling op loer. Wie echter zijn oortjes wil spitsen ontdekt bedreven melodieën en onvermengde teksten. Deze zijn perfect in balans en worden zorgvuldig tegen elkaar afgewogen.

De Zoete’s CD profiel geeft aan dat wij in de richting van Nick Drake en Beck moeten denken. Kan mij daar helaas niet in vinden. Damien Rice meets James Blunt liigen meer in de lijn van mijn gedachten. Scherpe hooks en zachtaardigheid zijn elkaars kompanen op Colour Film.

Jan Janssen Auteur