Hans Theessink, Jedermann Remixed The Soundtrack

Een international grootheid, deze Nederlander van geboorte (1948, Enschede), Hans Theessink. Zijn aangename mix van soul, rock en vooral blues is inmiddels al goed voor 28 (!) muziekdragers. De eerste plaat verschijnt in 1970, een in Duitsland opgenomen EP. Vervolgens woont en werkt (onderwijzer, vanaf ca 1975 professioneel muzikant) Hans een tijdje in Denemarken om in 1980 in Oostenrijk (Wenen) terecht te komen, waar hij (voor de tweede keer) trouwt, nu met zijn manager, Milica Djokic.

Zijn nieuwste CD is de soundtrack bij een bijzondere film, ‘Jedermann Remixed’, gebaseerd op het Oostenrijkse toneelstuk Jedermann (1920), dat was afgeleid van het Engelse toneelstuk ‘Everyman’, dat op zijn beurt weer zijn basis had in het middeleeuwse zinnespel Elckerlyc. Jedermann wordt sinds 1920 jaarlijks opgevoerd tijdens de wereldberoemde Salzburger Festspiele (in de open lucht op de trappen van de kathedraal). In 2011 kreeg regisseur Hannes Rossacher van de Oostenrijkse TV de opdracht een documentaire over 90 jaar Jedermann te maken. Hans kreeg de opdracht een soundtrack erbij te maken.

Het overkomt mij niet vaak dat ik een soundtrack zo in het hart sluit als deze. Theessink brengt een donkere, subtiele ode aan de Engelstalige (zowel UK als USA) pop-, folk- en bluesmuziek in een ruim 70 minuten durende geweldige setting. Hans is aanwezig op gitaren, banjo’s, mandolines en harmonica. Er is hulp op keyboards en accordeon, percussie/cajon, in één nummer ook drums en in drie nummers bas. Veel hulp ook in de achtergrondvocalen (twee vrouwen en vijf mannen, waaronder Terry Evans/Bobby King). Het gebrachte repertoire brengt vier originals van Theessink, drie door Theessink gearrangeerde originals en 11 covers van songs van o.a. Nick Lowe, Johnny Cash, Tom Waits, Ray Charles (I got a woman) en Hank Williams (bij het beluisteren van zijn ‘The angel of death’ valt me op dat Hank heel erg goed moet hebben geluisterd naar de traditional ‘Rank Strangers’). De meest bekende covers heb ik voor het laatst bewaard: prachtige, ingetogen versies van Jagger/Richards’ ‘No expectations’ en ‘Sympathy for the devil’ en al even ingetogen versies van ‘People get ready’ (Curtis Mayfield) en ‘Games people play’ (Joe South). Drie nummers van de CD verschenen eerder op CD, de rest is in 2011 opgenomen.

‘Jedermann remixed’ van Hans Theessink is een Americana-document van jewelste. Een luisterfeest van meer dan 70 minuten en 18 wonderschone songs, waarin Hans de spanning erin weet te houden en waarbij je dus geen moment zult afhaken. Prachtige begeleiding, wonderschone arrangementen, alles heel relaxed en lekker duister gezongen. Ik ben benieuwd of wij de film hier ooit te zien krijgen, het lijkt me een te Oostenrijkse aangelegenheid.

Fred Schmale Auteur