Blaudzun, Heavy Flowers

Word 2012 het jaar van Blaudzun? Als je de consternatie rondom Johannes Sigmond’s new CD Heavy Flowers moet geloven, wel. Mede door slimme marketing strategieën word mainstream media Nederland behoorlijk goed in stelling gebracht.

Al luisterend naar Blaudzun’s derde CD roept bij echter maar één enkele gedachte op. Zanger en liedjesschrijver Johannes Sigmond moet bands als Midnight Choir, This Picture, Woven Hand en 16 Horsepower erg hoog hebben zitten. Ik hoor verpletterende songs die zo uit de koker van Al DeLoner, Symon Bye of een David Eugene Edwards gekomen zouden kunnen zijn. Voor leken misschien de openbaring van het jaar maar voor kenners slechts een bevestiging dat Blaudzun’s smaakvolle zachtaardige, soms beklemmende folky klanken in het verleden behoorlijk ondergewaardeerd zijn in dit kikkerlandje.

Sigmond’s betast en kietelt je ziel in liedjes als We Both Know en Heavy Flowers. Klinkt welgemeend optimistisch en vechtlustig in nummers als Monday, Solar en Flame On My Head, Elephants. Een paar jaar geleden zag ik Blaudzun live aan het werk in het voorprogramma van een bandje uit Fort Worth, Texas genaamd Telegraph Canyon. Gezien het feit dat de meeste songs, op Heavy Flowers, geschreven zijn in een periode dat Blaudzun veel live optrad, kan het niet anders dat hij zich door dat bandje heeft laten inspireren. Luister maar eens naar het liedje Who Took The Wheel.

Ik heb intens geluisterd en ben getroffen door de creatieve maar zeer ingerichte muziek van Blaudzun. Verbaas me tegelijkertijd over alle ophef over en rondom Heavy Flowers. De plaat draait stationair zijn rondjes en legt een talent bloot. Mag hopen dat Blaudzun niet te vroeg op het beroemde paartje getild word.

Jan Janssen Auteur